appelcider

Cider, een licht alcoholische en verfrissende drank die perfect is voor de zomer. Cider wordt gemaakt op basis van vruchtensap, in de meeste gevallen van appels, en bevat maar ongeveer een derde van de calorie├źn van wijn. Er zijn ook ciders van andere fruitsoorten dan appels. Sommige van die soorten hebben een andere naam gekregen, andere worden toch gewoon verkocht als cider. Hoewel cider, oorspronkelijk afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, in Nederland nooit echt populair is geweest lijkt het de laatste jaren bezig aan een opmars. Maar hoe koop je nu de beste cider? Hieronder geven we je tips!

Wat is cider precies?

Cider is dus een licht alcoholische drank die vaak wordt vergeleken met bier. Het lijkt echter meer op wijn dan op bier. Appelcider wordt gemaakt van gefermenteerde appels, met als belangrijkste verschil ten opzichte van bier dat in het maakproces smaakmakers worden toegevoegd. Ook worden de suikers vrij gemaakt door de zetmeelbron te koken. Het lijkt meer op wijn omdat het wordt gemaakt op basis van fruit.

Hoe wordt cider gemaakt?

Cider wordt dus gemaakt van een of verschillende soorten vruchtensap. Om te kijken hoe dit werkt nemen we appelcider als voorbeeld. Dit wordt gemaakt van gefermenteerde appels. Het sap moet vervolgens 3 maanden tot zelfs 3 jaar rijpen voordat het verkocht en gedronken kan worden. Verder is het proces vrij makkelijk. De appels worden geplukt, vervolgens worden ze gemalen en dat wordt tot slot opgeslagen in vaten om te fermenteren.

rabarber appelciderSoorten Cider

De bekendste variant is dus met appels, maar er kan cider worden gemaakt van heel veel verschillende soorten fruit. Het grootste verschil bestaat er tussen standaard en special ciders. De eerste bestaan uit een soort fruit, met enkel wat suiker. Special ciders kunnen bestaan uit meerdere soorten fruit en daarnaast mogen ook andere zoetmakers bevatten. De bekendste soorten cider hebben we op een rijtje gezet.

  • Cider: met cider wordt vrijwel altijd appelcider bedoeld.
  • Perry: precies hetzelfde als cider, maar dan van perensap gemaakt.
  • Cider met een fruitsmaak: deze is gemaakt op basis van appel, maar met daarbij ook andere soorten fruit. Deze ciders zijn nog zoeter en worden steeds populairder, mede omdat je amper proeft dat er alcohol in zit.

Tips om de beste ciders te kopen

Hoe weet je nou welke cider je moet kopen? Net als met wijn en bier heb je heel veel keuze. Het kiezen gaat dan ook eigenlijk hetzelfde. Je kijkt naar de informatie op het label, de prijs, omschrijving en eventueel recensies. De belangrijkste zaken om op te letten hebben we hieronder op een rijtje gezet.

  • Het label. Hier vind je alles wat betreft ingredi├źnten en smaak.
  • Maakproces. Hoe lang zijn de appels gerijpt, hoe lang is de cider gerijpt? Dat soort vragen kun je jezelf afvragen. Op kwalitatieve sites zoals bij Thee.be bijvoorbeeld krijg je gedetailleerde info bij alle cidersoorten die ze te koop aanbieden; een echte meerwaarde!
  • Prijs. Natuurlijk niet onbelangrijk. Je kunt er ook qua smaak redelijk wat aan aflezen. Goedkope cider is vaak industrieel geproduceerd, en gemaakt van appel concentraat en water. Appel concentraat is natuurlijk iets anders dan echte appels. De smaak is hierdoor een stuk minder. Wil je goede cider kopen, dan kun je beter wat meer uitgeven.
  • Check het internet. Je kunt hier informatie vinden over de cider en vaak ook recensies, ideaal om meer te weten te komen over de soort cider.