Lust jij ook graag appelcider? Dit heerlijke drankje wordt gemaakt van echte appels. Heb jij altijd al willen weten hoe appelcider wordr gemaakt? In dit artikel lees je alles over de productie van dit heerlijke appel drankje. De productie van appelcide omvat drie fasen, waaronder het pletten en malen van het fruit, het persen van het sap en het laten fermenteren. Maar als eerst moet het fruit natuurlijk worden geoogst, gesorteerd en gewassen. Pas dan kan de eerste fase, het pletten van het fruit, worden gestart.

fruitdas appelciderMalen en pletten

Vervolgens worden de appels in een grote molen gedaan en tot een fijn vruchtvlees gemalen met de consistentie van appelmoes. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de maximale hoeveelheid sap uit de appels kan worden gehaald. Hoe fijner het vruchtvlees, hoe groter de sapopbrengst.

De pulp wordt in stalen vaten met plastic voeringen gedaan. Sommige van deze vaten gaan door met het maken van cider.

Het bevroren vruchtvlees zorgt ervoor dat er het hele jaar door cider geproduceerd kan worden als de appellevering laag is.

Persen

De tweede stap is het persen. Om het sap uit het vruchtvlees te verwijderen, wordt het geperst. Afhankelijk van de gewenste cidersmaak worden verschillende soorten appelpulp gebruikt. Meestal worden drie tot zes verschillende soorten met elkaar gemengd in een grote tank. Dit mengsel wordt vervolgens door de persoperator genomen en gestapeld om te persen. Voor het stapelen worden houten rekken gebruikt.

De cider wordt uit het resten pulp verdreven en door plastic buizen naar een koeltank gepompt. Terwijl de cider wordt overgebracht naar de koeltanks, wordt deze door een zeefgaas gevoerd om eventuele stukjes pulp uit de vloeistof te verwijderen. Het wordt vervolgens gekoeld en bewaard. Dir helpt om de besmetting door ongewenste micro-organismen te voorkomen.

Fermentatie

Voordat de fermentatie doorgaat, worden de verschillende fermentatie-ondersteunende chemicaliën toegevoegd – een beetje zoals dat bij Kombucha ook wordt gedaan. Afhankelijk van de fabrikant mag de cider gisten in een grote, afgesloten bulktank of in de afzonderlijke flessen. Als het in de flessen wordt vergist, wordt het product verkocht met een bodemlaag van sediment. Het bezinksel zijn de overblijfselen van de gistingsgist. Bij bulkgisting wordt de cider overgeheveld nadat de gist is afgestorven. Dit zorgt voor een bezinkselvrij product. Volledige fermentatie kan een maand of langer duren.

Wanneer de cider klaar is om af te vullen, wordt deze nogmaals gefilterd en in de juiste verpakking gepompt. Bij dit vulproces bewegen de lege, steriele flessen over een transportband en worden ze onder een vulmachine geleid. De machine pompt cider in de flessen tot het gewenste volume. De doppen worden vervolgens op de flessen geplaatst en vervolgens geëtiketteerd. De kannen worden in dozen, dan op pallets gedaan en tot net boven het vriespunt bewaard.

De appelcider is nu klaar om naar de verkooppunten te gaan. Het bovenstaande traject geldt voor de grote commerciële aanbieders van appelcider. Bij kleine verkooppunten die zelf ambachtelijke appelcider maken, kan de werkwijze wellicht enigszins afwijzen. Het is ook mogelijk om zelf appelcider te maken. Maar aangezien het proces veel tijd kost en aan veel hygiënische eisen moet voldoen, is het veelal voordeliger om appelcider te kopen.